Kada stignu malo hladniji dani, čokolada i orašasti plodovi jedan su od zaštitnih znakova torti i kolača. Ova ukusna torta pripremljena s puno čokolade i lješnjaka, sigurno će vam se svidjeti na prvi zalogaj!
Sastojci:
Biskvit s lješnjacima:
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g lješnjaka
- 40 g krušnih mrvica
Za vlaženje biskvita:
- 100 ml mlijeka
- 1 rum šećer
Čokoladna ganache krema:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g mliječne čokolade s komadićima lješnjaka
Čokoladna ganache glazura:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g tamne čokolade
Dekoracija:
- krokant od lješnjaka
Priprema: Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite. Ako volite hrskave komadiće, dio lješnjaka možete i sitno nasjeckati. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg, a žutanjke miksajte sa šećerom barem 5 minuta tako da dobijete gustu, svijetlo žutu smjesu. Smjesu od žutanjaka i šećera lagano sjednite sa snijegom od bjelanjaka, a zatim po malo dodajte lješnjake i krušne mrvice te sve lagano miješajte. Smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Biskvit pecite otprilike 30 minuta na temperaturi od 170°C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ohlađeni biskvit prerežite tako da dobijete dva jednaka biskvita. Mlijeko zagrijte s rum šećerom pa ravnomjerno navlažite oba biskvita.
Za pripremu ganache kreme slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte čokoladu razlomljenu na kockice i miješajte dok se ne otopi. Ja sam koristila mliječnu čokoladu s komadićima lješnjaka, a vi slobodno koristite i neku drugu – običnu mliječnu, ili tamnu. Čokoladni ganache ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U kalup u kojem ste pekli tortu stavite jedan biskvit pa preko njega izlijte ohlađenu čokoladnu kremu. Prekrijte čokoladu drugim biskvitom pa spremite tortu u hladnjak da krema očvrsne, barem sat vremena.
Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa i prelijte čokoladnom glazurom. Glazuru pripremite na jednak način kao i kremu. Ohladite ju na sobnoj temperaturi, ali dok je još u tekućem stanju lagano ju prelijte preko torte. Tortu vratite natrag na hlađenje. Po želji, tortu možete ukrasiti krokantom od lješnjaka.
Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet
Hinka
@15.10.2019. 10:09 5Već mi sline cure. :D djeluje prefino!
Kaatjaa
@15.10.2019. 10:28 5Još da mi ju netko napravi :-D
beba
@15.10.2019. 11:02 4Mmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
klara
@15.10.2019. 11:14 5Čokolada i lješnjaci .....
Minimojka
@15.10.2019. 11:53 3ajme meniiii :)))
golub
@15.10.2019. 14:39 3WOW koja divota okusa, pre, pre fin recept , mljac, mljac.
kikemedo
@15.10.2019. 16:50 3Odlično izgleda.
irija
@15.10.2019. 17:01 3Baš predivno izgleda mami izgledom,a tek okusom.
Lady 12
@16.10.2019. 07:57 2Izgleda prefino
sneki2
@16.10.2019. 08:49 2Ovo mora biti odlično!
nina55
@16.10.2019. 14:27 2Ovaj recept ću isprobati za vikend :D
cuce
@16.10.2019. 22:24 0Koja kombinacija! :)
Marija753
@17.10.2019. 08:19 0Ma,mora biti dobro,čim su čokolada i lješnjaci u pitanju.....
Višnjicaaa
@17.10.2019. 11:27 0Izgleda jako jako fino... moramo isprobati