Paprovac (Piper nigrum) idealan je tijekom hladnih dana jer svojim mirisom donosi vrckavost i osmijehe u naš život. Ako nemate vremena za pripremu deserta, topla čokolada u koju dodate 1 jušnu žlicu sojinog vrhnja s dvije kapi paprovca bit će pravo iznenađenje. Potiče ugodu, ali i probavu
Kada god putujem i bez obzira koliko mi je lijepo na mojim putovanjima, već nakon tri, četiri dana počne mi nedostajati moja kuhinja. Iz nekog posebnog, meni sasvim nepoznatog razloga, volim taj osjećaj doma i miris hrane. Sretna sam kada mogu baciti pogled u frižider iz kojeg ispada povrće i voće, izvući tave i lonce i kuhati. Dok kuham, volim eksperimentirati s različitim kombinacijama hrane i začina, tako da koristim nama poznatije začine kao npr.: timijan, metvicu, đumbir, muškatni oraščić, ali i one egzotične: asafoetidu, kardamom, šafran, kajenski papar ...
Kuhajući neki dan shvatila sam da u nas gotovo nema jela u koje ne stavljamo sol i papar (ovdje prvenstveno mislim na našu tradicionalnu kuhinju). I jedan i drugi toliko su uobičajeni da o njima više i ne razmišljamo osim kao o paru - soli i papru - koji se zajedno dodaju hrani. Sve mi se više čini da su oba zakinuta jer razmišljajući o eteričnom ulju dobivenom iz papra, paprovca, javljaju se mnoge prilike kada ga možemo koristiti. Evo nekoliko primjera.
Afrodizijak i stimulator
Paprovac (Piper nigrum) idealan je tijekom zimskih dana jer svojim mirisom donosi vrckavost i osmijehe u naš život. Zgodno je koristiti ga u aromalampici u koju dodate 8 kapi mandarine i 8 kapi paprovca. Zajedno će opustiti, ali ujedno dodatno začiniti i stimulirati atmosferu.
Zbog svog stimulirajućeg djelovanja paprovac se često koristi i kao afrodizijak. Stoga, kada vatrica u odnosu zatinja, par kapi papra i senzualnog ylang ylanga učinit će čuda. U tu svrhu pripremite mješavinu od 30ml bademovog ulja u koju dodate 4 kapi paprovca, 5 kapi ylang ylanga i 5 kapi mandarine. Ovu opuštajuću i ugodnu mješavinu možete koristiti za masažu stopala, leđa, ruku... Njegovo djelovanje kod frigidnosti i impotencije znanstveno je priznato! Tradicionalno, paprovac se koristi u liječenju probavnih tegoba i dišnih infekcija. Muče li vas grčevi, nadutost, otežana ili usporena probava, u 30 ml makadamije dodajte 8 kapi paprovca, 6 kapi anisa (kod nadutosti), 6 kapi bosiljka metilkavikol (kod bolnih grčeva), te 10 kapi lavande prave (smiruje i opušta). Mažite na područje trbuha i donjeg dijela leđa.
Potiče probavu, ublažava reumu i zubobolju
Nemate li vremena za pripremu deserta, topla čokolada u koju dodate 1 jušnu žlicu sojinog vrhnja s dvije kapi paprovca bit će pravo iznenađenje. Potiče ugodu, ali i probavu.
Paprovac je vrlo djelotvoran kod ublažavanja boli u zglobovima i mišićima, stoga se preporučuje kod artritisa, reume, bolova u mišićima, neuralgija. Olakšati bol možete tako da u 30 ml makdamije dodate 10 kapi eukaliptusa limunskog (protuupalno djeluje), 8 kapi cedra atlaskog (pokreće limfu), 5 kapi borovica bobice (diuretik), 6 kapi ružmarina 1,8 cineol (pokreće cirkulaciju) i 3 kapi lovora (analgetik). Namažite na bolno područje nekoliko puta dnevno.
Kod zubobolje u 2 dcl vode dodajte 1 kap paprovca i 1 kap kadulje, promiješajte i grgljajte. Vodu ispljunite. Ponovite 2-3 put dnevno.
Imate li osjećaj da ste zapeli u životu, da trebate poticaj, snagu i hrabrost u rješavanju situacija i problema, paprovac će pokrenuti koncentraciju, te pomoći u donošenju rješenja. Možete ga koristiti u aromalampici za vrijeme meditacije, u mješavini za masažu, u kupkama...
Kolika je uistinu vrijednost papra govori i činjenica da su ga u srednjem vijeku koristili kao platežno sredstvo. Danas za mene, papar i ostali začini predstavljaju one male, svakodnevne stvari koje me raduju i vesele. Obogaćuju moju hranu, moj dan i život. Čak i ako niste skloni koristiti začine u kuhanju, probajte njihova eterična ulja. Općenito, začini nas stimuliraju i pokreću. Možda će u ovim oblačnim, zimskim danima, neki od njih pokrenuti vaš život u nekom drugom, boljem i željnom smjeru.