Baklava je prava delicija orijentalne kuhinje, a ovdje možete vidjeti jednostavan recept za s orasima, čokoladom i keksima. Također je odlična i s lješnjacima!
Sastojci:
Sastojci za baklavu:
- 10 kora za savijače
- 150 g mljevenih oraha ili lješnjaka
- 100 g mljevenog keksa
- 100 g sitno naribane čokolade
- 50 g čokolade u prahu
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
- 2 vanilin šećera
- 250 g maslaca
- 2 jaja
Preljev (sirup):
- 500 ml vode
- 350 g šećera
- sok od 1 većeg limuna
Priprema: Najprije pripremite sirup. Vodu i šećer kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Dodajte limunov sok, maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
Za pripremu baklave, maslac zagrijte na laganoj vatri tako da se topi. Ostavite ga sa strane da se malo prohladi. U većoj zdjeli pomiješajte mljevene orahe ili lješnjake, naribanu čokoladu, čokoladu u prahu, vanilin šećer, cimet i sol. Dodajte maslac (odvojite 4 žlice sa strane) i sve promiješajte pa dodajte žutanjke. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa umiješajte u smjesu. U zdjelicu pripremite mješavinu mlijeka i ulja za prskanje kora, sve skupa cca 1 dl.
Za slaganje baklave trebat će vam 10 kora, cca 500 g. Veći lim za pečenje namastite i položite na njega jednu koru. Koru uz pomoć kista poprskajte pripremljenom mješavinom pa prekrijte drugom korom. Preko kore tanko razmažite ¼ nadjeva. Nastavite tako slagati kore i nadjev. Trebate imati ukupno 5 redova kora i 4 reda nadjeva.
Baklavu prije pečenja izrežite na trokutiće i premažite otopljenim maslacem kojeg ste odvojili. Baklavu pecite 30 minuta na 170°C, dok lijepo ne porumeni. Pečenu, vruću baklavu zalijte ohlađenim sirupom i ostavite da se upije. Baklavu zalijevajte šefljom u nekoliko navrata tako da se svi slojevi dobro natope. Baklavu prije posluživanja ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.
Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet
kikemedo
@19.02.2019. 10:10 3Obožavam baklave. Ova jako lijepo i ukusno izgleda.
beba
@19.02.2019. 11:00 2Obožavam baklave!!!! A ova izgleda posebno dobra:))))
sneki2
@19.02.2019. 11:24 2ovo probam
Lady 12
@19.02.2019. 13:34 2Izgleda prefino
cuce
@19.02.2019. 13:34 1Ovaj recept mi je dosao kao narucen! Definitivno probati..
golub
@19.02.2019. 14:45 2Genijalan recept , nisam još probala sa čokoladom , sigurno je jako fina.
Minimojka
@19.02.2019. 15:07 1ja sam sad van sebe :)
Hinka
@19.02.2019. 15:33 2Volim baklavu, posebno ako je u preljevu više limuna.
Leonalele
@20.02.2019. 08:20 2Definitivno ću ovaj recept isprobati.
Gioia
@21.02.2019. 13:04 1Najs!
mica-maca
@22.02.2019. 02:47 0Mislim da je ovaj recept dobar i bolji sa orasima i baš ću ga isprobat!
irija
@23.02.2019. 11:42 0Baklava u ovoj kombinaciji savršeno za nabaciti još koju kilu.