Sjemenke lana sve se više preporučuju za konzumaciju u zdravoj prehrani zbog svojstava koja posjeduju. To su prije svega masne kiseline (omega 3, 6, 9) i palmitinska kiselina. Osim toga, bogate su vitaminima B1, B2, C i mineralima selenom, kalcijem, bakrom, cinkom, željezom. Sjemenke su također bogate vlaknima koja poboljšavaju probavu i ligninom koji je snažan antioksidans
Svakodnevno korištenje sjemenki lana ubrzava probavu i metabolizam, pa time potiče izgaranje nezdravih masnoća, smanjenje šećera u krvi, mršavljenje i pozitivno utiče na imunitet. Sjemenke lana mogu se konzumirazti na bezbroj načina, pa ih tako možete umijesiti u kruh, dodavati u salate, juhe od povrća, u umake, jogurte, kao dodatak raznim žitaricama... S obzirom da su lanene sjemenke vrlo osjetljive i brzo gube ljekovita svojstva nepravilnom upotrebom, potrebno ih je kupovati cjelovite, a prije same konzumacije usitniti u mlincu za kavu ili blenderu. Također, ne podnose visoke temperature, pa ih je potrebno dodavati u prohlađena ili hladna jela.
Od lanenih sjemenki hladnim prešanjem dobiva se laneno ulje koje je također izvrstan dodatak prehrani i spretniji je za konzumiranje od samih sjemenki jer ga nije potrebno posebno pripremati prije konzumacije, ali ne sadrži vlakna.
Kao i sjemeke, tako je i ulje vrlo osjetljivo i podložno brzom kvarenju, pa se obično i prodaje u malim bočicama, a kada se jednom otvori treba ga držati u hladnjaku da ne bi užeglo. Laneno ulje može dovesti do povećanja prehrambene vrijednosti drugih namirnica, naročito mliječnih proizvoda koji obogaćeni lanenim uljem pomažu masnim kiselinama da se ugrade u stanične membrane, pa ga se zato i preporuča miješati sa kravljim sirom. Preporučena dnevna doza sjemenki je jedna do dvije žlice dnevno, a ulja jedna do tri žlice dnevno.
Osim oralne upotrebe, laneno ulje se može koristiti i u kozmetičke svrhe jer je izvrsno za njegu iznimno suhe i osjetljive kože. Zbog velike osjetljivosti i mogućnosti da dođe do užegnutosti nije primjereno za izradu krema, ali ako ga nanesete samo na kožu imat ćete odličan kozmetički dodatak.
Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com
Gioia
@27.11.2013. 09:31 2istina...ja si znam staviti u jogurt pa tako pojest...
valen-cia
@27.11.2013. 09:37 2Ja koristim za kosu, odlično je!
Minimojka
@27.11.2013. 10:38 2Ja stavljam u muesle i voćne jogurte, super su! :)
romana1
@27.11.2013. 11:57 2Obožavam ih i koristim ! :)))
Jasnica Turk
@27.11.2013. 13:50 1nemam mlinac... :( Na to wish listu stavljam :)
Simona99
@27.11.2013. 14:17 1ja ih mljevene umijesim u kruh, a jedem ih i sa zobenim pahuljicama, laneno ulje još nisam koristila, ali zbog suhe kože sad zimi dobro bi mi došlo
beba
@27.11.2013. 14:25 1Nikada nisam koristila laneno ulje, moje ulje je... bademovo, već godinama.... Ali, mogla bih probati....:)))))
bubu malla
@27.11.2013. 17:02 0Ajme, nisam znala da ih se ne smije stavljati u jela na visoku tepmeraturu, a baš sam ih maloprije stavila u kuhanu rižu jer mi tako omekšaju i ispuste onu svoju sluz. Nemam ni mlinac da bi ih mogla usitniti, pa ih ovako zubima preživam koliko ide!
načelnikova_žena
@27.11.2013. 20:00 0i ja sam jedno vrijeme konzumirala te sjemenke u kombinaciji s suncokretovim. malo su tvrde, a sad jel su pomogle išta..
kejt
@27.11.2013. 22:24 0Zanima me laneno ulje za njegu kože.
lulija
@27.11.2013. 22:39 0Ja volim sjemenke a ulje me baš zanima,nisam ga dosad koristila.
Ajluškica
@27.11.2013. 22:50 0Nema potrebe da meljete sjemenke, u svakom većem marketu možete pronaći već mljevene. :)
Nena
@28.11.2013. 14:08 0koristim ih već dugo,navikla sam se na njih najviše u salatama i jogurtima,ali znam ih staviti i u vruća jela,i kao što sam pročitala,to ne valja. Eto,nisam za to znala.Koristim ih i za masku za kosu i za lice,ali rijeđe jer onda ima sjemenki oko mene još dugo,dugo.
aurora52
@28.12.2013. 11:16 0Stavljam ih u jogurt na slance za pečenje kruh kad ga nekad radim, bolje su mljevene al ih baš nemam gdje samljeti koji out sam uzela i mljevene iako vidin da gube svoje karakteristike nwdugo nakon mljevenja, pa dok nebum imala neki mlinac bolje cijele:-)